Cukier kokosowy – samo zdrowie?

Olej kokosowy jest coraz bardziej popularny, szczególnie, że można go wykorzystywać nie tylko w kuchni! Choć mamy chętnie dodają go do potraw dla swoich maluchów to wiele kobiet używa go również w celach kosmetycznych.
Początkowo wydawało mi się to dość dziwne, ale tylko do momentu, kiedy nie wypróbowałam go na sobie. Nie wyobrażam sobie nic lepszego niż peeling zrobiony z oleju i cukry kokosowego.

Jednak olej kokosowy również świetnie zastąpi preparat do demakijażu albo krem. Można z niego zrobić także błyszczyk do ust lub balsam. A pewnie zastosowań jest o wiele więcej!

Olej kokosowy niewątpliwie staje się modny i coraz chętniej po niego sięgamy, jednak cukier kokosowy to nadal produkt, o którym niewiele wiemy.

Wyglądem przypomina nieco brązowy cukier, jednak produkowany jest z palmy kokosowej, w pewnych krajach wykorzystywany jest jako substancja słodząca, która jest naturalna. Można go kupić w postaci płynu, granulek lub kostek, mają lekko brązowy kolor. Ma charakterystyczny smak i aromat, więc często jest używany w kuchni jako dodatek do ciast.

Dodatkowo ma wiele innych zalet, na przykład z powodu niskiego indeksu glikemicznego może być używany przez diabetyków! Nie powoduje on dużego skoku glukozy we krwi, ponieważ zawiera enzymu, które spowalniają wchłanianie cukru.

Taki – http://oleje-kokosowe.pl/cukier-kokosowy/ – cukier kokosowy jest świetnym przykładem na to, że cukry mogą być wartościowe ze względu na zawartość składników mineralnych i witamin.

Jeżeli więc nie wyobrażasz sobie picia słodkiej kawy czy herbaty to może warto pomyśleć o zamianie białego cukru na cukier kokosowy? Będzie tak samo słodko, a zdrowiej!