Chlorella – superfood XXI wieku

Chlorella to glon z gromady zielenic, który zawojował współczesny rynek suplementów diety. Wspominana jest zarówno w kontekście diet odchudzających, ale także szeroko pojętego zdrowego stylu życia. Występuje w postaci proszku, który można wykorzystać do przyrządzania pysznych koktajlów lub wygodnych do przyjęcia tabletek.

Chlorella posiada ogromne ilości chlorofilu, o budowie analogicznej do hemoglobiny – jedyna różnica polega na podstawieniu atomu żelaza atomem miedzi. Stymuluje produkcję czerwonych i białych krwinek krwi, zapobiegając rozwojowi anemii czy podatności na infekcje. Ma doskonałe właściwości odkwaszające i detoksykujące, co zawdzięcza unikatowej strukturze błony komórkowej, wykazującej zdolność do wiązania toksyn i metali ciężkich.

Mikroalgi na czele z chlorellą to bogactwo witamin, minerałów i mikroelementów, zwłaszcza żelaza, jodu, magnezu i wapnia. Charakteryzuje je także wysoka zawartość egzogennych aminokwasów oraz B12 – tych składników, których suplementacji wymaga dieta wegańska. Chlorella (http://chlorella-sklep.com.pl/produkty) wspomaga odporność organizmu, przywraca równowagę jelit, przyspiesza gojenie ran. Zwalcza bakterie i grzyby, skracając czas trwania i intensywność infekcji.

Doskonała przyswajalność i całkowite bezpieczeństwo stosowania to kolejne zalety tej mikroalgi. Tak wielu korzystnych właściwości na nasz organizm, nie wykazują prawie żadne inne suplementy diety- chlorella to wszystko, co najlepsze możemy otrzymać od natury.