Zdrowie w wielu postaciach aceroli

Acerola jest niewielkim drzewem lub rozłożystym krzewem, którego wysokość zazwyczaj nie przekracza trzech metrów. Inaczej nazywana Malpigią granatolistną lub wiśnią z Barbados. Owoce tej niezwykłej rośliny możemy spożywać na surowo lub zrobić z niej napoje, soki oraz dżemy, a także kupić gotowe produkty jak puree z aceroli. Jedna mała szklanka soku z Aceroli może zawierać w sobie tyle witaminy C, co czternaście litrów soku pomarańczowego.

Wiśnia z Barbados dojrzewa w tropikalnych krajach, takich jak Brazylia, Madagaskar czy Wyspy Kanaryjskie. Acerola to owoc, który ma w sobie najwięcej witaminy C. Jeden lub dwa zjedzone przez nas owoce zapewniają rekomendowaną dzienną dawkę tej witaminy. W stosunku do popularnej cytryny wiśnia z Barbados zawiera aż trzydzieści razy więcej kwasu askorbinowego. Oprócz wspomnianych już napojów, soków, dżemów i puree – http://hanoju-sklep.pl/pl/acerola-/32-organiczne-puree-z-aceroli-1000ml.html – acerola daje nam również możliwość przygotowania z niej zdrowych deserów, lodów, galaretek czy kompotów. Czasami soku z Aceroli dodaje się do odżywek witaminowych dla niemowląt i dzieci.

Owoce tej rośliny są małe, okrągłe i czerwone. Mimo soczystego miąższu, mają kwaśny smak. Malpigię granatolistną możemy uprawiać również w Polsce. Ta roślina nie ma wysokich wymagań w zakresie gleby, więc wystarczy trzymać ją w doniczce. Wtedy owoce pojawią się od trzech do czterech lat.

Tworzy się z niej tabletki i proszki na reumatyzm czy przeziębienie oraz herbaty owocowe. W medycynie ludowej owoce z Aceroli stosowano w leczeniu ospy wietrznej, biegunki, anemii, w dolegliwościach płuc czy wątroby. Oprócz witaminy C Acerola zawiera w sobie: witaminę A, witaminę B1, witaminę B2, niacynę PP, białka, żelazo, fosfor, wapń, magnez, mangan oraz kwas jabłkowy.